• World Harmony Run

    World's Largest Torch Relay
    World Harmony Run

  • 1,000,000 Participants

    Across 6 Continents
    1,000,000 Participants

  • Dreaming of a more harmonious world

    100 countries
    Dreaming of Harmony

  • Schools And Kids

    Make a Wish for Peace
    Schools And Kids

  • Sri Chinmoy: World Harmony Run Founder

    World Harmony Run Founder
    Sri Chinmoy

  • Carl Lewis: World Harmony Run Spokesman

    World Harmony Run Spokesman
    Carl Lewis

  • New York, USA

    New York
    USA

  • London, Great Britain

    London
    Great Britain

  • Shakhovskaya, Russia

    Shakhovskaya
    Russia

  • Around Australia

    15,000 kms, 100 days
    Around Australia

  • Around Ireland

    14 Days, 1500km
    Around Ireland

  • Wanaka, New Zealand

    Wanaka
    New Zealand

  • Arjang, Norway

    Arjang
    Norway

  • Rekjavik, Iceland

    Rekjavik
    Iceland

  • Beijing, China

    Beijing
    China

  • Prague, Czech Republic

    Prague
    Czech Republic

  • Belgrade, Serbia

    Belgrade
    Serbia

  • Lake Biwa, Japan

    Lake Biwa
    Japan

  • Kapsait, Ethiopia

    Kapsait
    Kenya

  • Pangkor Island, Malaysia

    Pangkor Island
    Malaysia

  • Bali, Indonesia

    Bali
    Indonesia

  • The All Blacks, New Zealand

    The All Blacks
    New Zealand

2010 Start Moldova

Press-release

MOLDOVA CONTRIBUIE LA UNIREA SIMBOLICĂ A ESTULUI ŞI VESTULU

Între 25 şi 30 iulie a.c. în Moldova se va desfăşura World Harmony Run - Alergarea pentru Armonie Mondială. În mai bine de 60 localităţi din ţara noastră vor avea loc ceremonii de întâlnire a echipei de alergători (din SUA, Austria, Cehia, Olanda, Ungaria, Franţa, Rusia, Ucraina, Letonia), care va aduce cu ea torţa aprinsă, ca simbol al armoniei şi păcii. Fiecare locuitor al Moldovei poate să se alăture la întâlnirea ştafetei în oricare din localităţile de pe traseu, să alerge împreună cu echipa, să ţină în mâini făclia şi să ofere mesajul său de dragoste şi pace familiei omenirii. La acest eveniment internaţional vor lua parte anul acesta peste 100 de ţări de pe 6 continente şi se va acoperi o distanţă de cca. 56000 km.

World Harmony Run 2010 a avut o lansare spectaculoasă la 1 ianuarie, în Guatemala, unde ceremonia de aprindere a Torţei Armoniei Mondiale s-a desfăşurat la Vulcanul Pacaya. Torţa a fost aprinsă de la lava topită a vulcanului.
Pe 25 februarie, oraşul Dublin (Irlanda) a fost gazda ceremoniei de deschidere a etapei europene a Alergării. Evenimentul a coincis cu declararea oraşului Dublin capitală europeană a sportului 2010. Din Dublin, timp de 7 luni, o echipă internaţională de alergători va duce torţa aprinsă într-o călătorie prin 49 de ţări europene. Totodată, pe 24 aprilie, la Hiroshima (Japonia) a început etapa asiatică, care va traversa Coreea, China, Mongolia, ţările Asiei centrale şi caucaziene, Rusia, şi se va încheia, simultan cu cealaltă ramură, la Moscova, pe 27 septembrie. Această reuniune va marca o legătură simbolică dintre Est şi Vest, pe parcursul unei distanţe de peste 36000 km!
Iniţiatorul evenimentului este Sri Chinmoy (1931-2007), atlet, filozof şi promotor al păcii, care privea sportul ca un instrument puternic de întărire a înţelegerii în lume. De la înfiinţarea ei în 1987, Alergarea pentru Armonie Mondială a trecut prin 140 de ţări. În fiecare an, peste un milion de oameni se alătură Ştafetei, transmiţând din mână în mână Torţa şi, odată cu ea, speranţele lor pentru o lume mai bună. Acest eveniment are caracter non-politic şi nonprofit, scopul fiind de a arăta că năzuinţa pentru armonie este comună tuturor oamenilor.

Pe parcursul anilor, torţa armoniei mondiale a fost transmisă multor lideri politici şi spirituali, primari ai celor mai mari capitale din lume, ca şi persoanelor cu renume mondial. Printre aceştia: regina Elizabeta a II-a, preşedinţii Mihail Gorbaciov şi Nelson Mandela, Maica Tereza, Dalai Lama, Papa Ioan Paul al II-lea, Prinţesa Diana, Carl Lewis, Arnold Schwarzenegger, Veaceslav Fetisov, Tatiana Lebedeva, Boris Grebenşikov, Paul MacCartney... În 1996 cosmonautul Ghennadi Strekalov a dus Torţa Armoniei în cosmos, pe staţia orbitală MIR, şi a transmis-o astronauţilor americani, iar în 2008 făclia a ajuns la Polul Nord.


Pentru 2010, Alergarea pentru Armonie Mondială are misiunea de onoare de a susţine ideea Anului Internaţional al Apropierii Culturilor, care se organizează la iniţiativa UNESCO şi ONU. Prof. Davidson Hepburn, preşedintele celei de-a 35-a Conferinţe Generale a UNESCO, a remarcat: „Purtând o torţă anul acesta prin peste 100 de ţări, World Harmony Run întăreşte scopurile şi obiectivele Anului Internaţional 2010, şi oferă tuturor participanţilor o şansă de a-şi lărgi cunoştinţele şi experienţa de viaţă în ce priveşte alte culturi."


În Moldova, Alergarea se organizează începând din anul 1991. Ediţia 2010 a Alergării va începe la 25 iulie cu preluarea Torţei aprinse de la România (în loc. Giurgiuleşti), iar pe 30 iulie va transmite ştafeta Ucrainei (în loc. Cosăuţi/Soroca). Pe 27 iulie, alergătorii pentru armonie mondială vor ajunge în Chişinău. La ora 17:30, în faţa Primăriei, va avea loc o ceremonie de întâlnire a echipei internaţionale, la care vor participa oficialităţile Capitalei şi personalităţi din viaţa culturală şi sportivă a ţării. În Scuarul Teatrului de Operă şi Balet va avea loc ceremonia de start pentru ziua de 28 iulie, ora 08:30, la care vor participa şi oficialităţile statului.
Demn de menţionat este faptul că un cetăţean al Moldovei participă la World Harmony Run în Statele Unite ale Americii şi va traversa 48 de state americane, pe un parcurs de 16000 km.
Alergarea pentru Armonie Mondială este organizată cu susţinerea Ministerului Tineretului şi Sportului, Federaţiei de Atletism din Republica Moldova, a Primăriei Chişinău şi Direcţiei generale municipale pentru Educaţie, Tineret şi Sport, a consiliilor raionale şi primăriilor de pe traseu.
Pentru detalii, vizitaţi pagina web a evenimentului: http://www.worldharmonyrun.org/moldova

Coordonator World Harmony Run în Moldova
Ion Frunză, 069 255 274

Aici puteţi descărca varianta .pdf