• World Harmony Run

  World's Largest Torch Relay
  World Harmony Run

 • 1,000,000 Participants

  Across 6 Continents
  1,000,000 Participants

 • Dreaming of a more harmonious world

  100 countries
  Dreaming of Harmony

 • Schools And Kids

  Make a Wish for Peace
  Schools And Kids

 • Sri Chinmoy: World Harmony Run Founder

  World Harmony Run Founder
  Sri Chinmoy

 • Carl Lewis: World Harmony Run Spokesman

  World Harmony Run Spokesman
  Carl Lewis

 • New York, USA

  New York
  USA

 • London, Great Britain

  London
  Great Britain

 • Shakhovskaya, Russia

  Shakhovskaya
  Russia

 • Around Australia

  15,000 kms, 100 days
  Around Australia

 • Around Ireland

  14 Days, 1500km
  Around Ireland

 • Wanaka, New Zealand

  Wanaka
  New Zealand

 • Arjang, Norway

  Arjang
  Norway

 • Rekjavik, Iceland

  Rekjavik
  Iceland

 • Beijing, China

  Beijing
  China

 • Prague, Czech Republic

  Prague
  Czech Republic

 • Belgrade, Serbia

  Belgrade
  Serbia

 • Lake Biwa, Japan

  Lake Biwa
  Japan

 • Kapsait, Ethiopia

  Kapsait
  Kenya

 • Pangkor Island, Malaysia

  Pangkor Island
  Malaysia

 • Bali, Indonesia

  Bali
  Indonesia

 • The All Blacks, New Zealand

  The All Blacks
  New Zealand

A Világharmónia Futás filozófiája

A Világharmónia Futás filozófiája

MOTTÓNK

A futás mottója így hangzik: „Tégy egy lépést a békéért!"
Ez a lépés lehet valódi vagy jelképes. A Világharmónia futás célja egy egyszerű gondolatra épül. Ha én teszek egy lépést vagy erőfeszítést a harmóniáért, vagy ha én magam akár csak egy percre is békésebbé váltam, akkor ezáltal a világ is egy picit jobbá lett. Ahelyett, hogy kritizálnánk a világot, megtesszük azt, ami a saját felelősségünk: önmagunkban és közvetlen környezetünkben a harmóniára törekszünk. Mindössze azt reméljük, hogy rendezvényünk hitet és reményt ad ehhez, illetve elgondolkodtatja, és tudatosabbá teszi az embereket ezzel kapcsolatban.

HARMÓNIA

A harmónia a béke szinonimája, mely elsősorban nem a háború ellentétét jelenti, hanem a barátság a szeretet és az öröm jelenlétére utal. Ha itt ma a futáson résztvevőként vagy nézőként egy kicsit elfeledkezünk a mindennapi stresszről, akkor megérezhetjük a Világharmónia Futás igazi lényegét és energiáját. Ezt a jelképes lángot sok millió különböző nemzetiségű, bőrszínű, vallású - de szívében és vágyaiban mégis hozzánk hasonló - ember töltötte fel tartalommal. Ezt nem lehet nem érezni, mindenkinek mosolyt csal az arcára, és melegséggel tölti el az emberek szívét. S talán ez is segít abban, hogy ma egy kicsit kedvesebbek legyünk másokhoz, s meglátjuk, hogy ők is kedvesebbek lesznek hozzánk és holnap majd megint másokhoz. Ez a pozitív terjedés a jóindulatú cselekedetek lényegi sajátossága. Ha ezt képesek vagyunk közvetíteni, akkor rendezvényünk elérte a célját.
Úgy véljük, és úgy tapasztaljuk, hogy a világnak egyre jobban szüksége van az ilyen és ehhez hasonló érdekmentes rendezvényekre, s az egyes emberektől induló kezdeményezések az egész világra visszahatnak.
A harmónia szó hallatán általában a művészetekre asszociálunk: a zene dallamára vagy a képzőművészetek színeire, formáira. Minden egyes emberi lény egy egyedi hangot és egy egyedi színt képvisel a világon. De egy hang nem képes melódiát létrehozni, és egy szín sem képes szivárványt alkotni - legyen az bármilyen különleges is önmagában. Harmóniát csak közösen teremthetünk.

SPORT

A sport az emberek közötti harmónia megteremtésének egy nagyszerű eszköze. Amellett, hogy az egészséges életmódra nevel, játékosan és örömmel tanít meg a közösségi értékekre, segít a csapatszellem és az egység kialakításában.
A Világharmónia futás a mozgás és a sport összekovácsoló ereje által fejleszti az egyének és közösségek közötti összetartozást és barátságot.
A futás dinamikus és felszabadító élményén keresztül a résztvevők lehetőséget kapnak, hogy egyéni erőfeszítést és konkrét lépéseket tegyenek a harmóniáért egy világméretű rendezvény keretében. Bár a Világharmónia futás nem verseny, mégis öntúlszárnyalásra ösztönzi a fáklyavivőket.

GYEREKEK

Reményeink szerint az idén is sok gyerek és iskola csatlakozik a futáshoz, hiszen a világ jövője szempontjából nagyon fontos az egyéni és közösségi harmóniára nevelés, meg kell ismerniük, és el kell fogadniuk a világ összes népét, összes kultúráját.
A gyermekek különösen nyitottak. A futás öröme, a fáklya látványa és a rendezvény hangulata azonnal magával ragadja őket. Nem kell nekik hosszan magyarázni, hogy mi a futás célja, automatikusan látják és átérzik. Sokszor előfordul, hogy valójában ők tanítanak minket, s az ő őszinte lelkesedésük ad erőt a futóknak, hogy tovább folytassák útjukat. Gyakran hallunk csodálatos és megdöbbentő gondolatokat kis gyermekek szájából, amely azt bizonyítja, hogy teljes mértékben magukévá tették a Világharmónia futás üzenetének lényegét. Az iskolákban általában nagy előkészület előzi meg az érkezésünket. Fellépésekkel, rajzokkal készülnek (ami természetesen a pedagógusok nagyszerű hozzáállását is dicséri). A gyerekek a leglelkesebb támogatóink.

Idézetek Sri Chinmoy-tól, a Világharmónia Futás alapítójától


Ahogy a végtelen óceán számtalan cseppje,
Vagy az óriás fügefa ezernyi levele
Békében élnek egymással,
Úgy fog egy napon az összes ember
Egymás mellett élni egy tökéletes egység-világban.


Ne próbáld megváltoztatni a világot.
Kudarcot fogsz vallani.
Próbáld meg szeretni a világot.
Lám, a világ megváltozott,
Örökre megváltozott.


Szemed napsütötte mosolya
Egyenesen szíved békéjéből fakad.


Ha szíved szeretete vezet,
Életed boldogsága követni fog.